Som tvivler har du ret til at tænke dig om

Tænk dig om

Når du lige skal til at begå et tyveri på nettet, så har du ret til at bruge bolden og tænke dig om. Skal dine personlige oplysninger være betaling for ulovlig streaming?

Du ved det jo godt.

Du er jo ikke dum.

Du må ikke stjæle. Det har du lært fra dengang, du var lille. Og du vil ikke bestjæles. Si’r sig selv.

Der er dit, og der er … nogen andres. Det samme gør sig gældende, hvis du streamer eller downloader film ulovligt på internettet. Også selvom det ikke føles alvorligt ulovligt. Det behøver du ikke at være Einstein for at regne ud.

Tyveri ved højlys dag

Mange betragter det ikke som tyveri, når de streamer og downloader fra ulovlige tjenester. Det kan der være mange årsager til. Der findes mange tilbud om at streame og downloade film og tv-serier på internettet – både lovligt og ulovligt. Det kan sommetider være svært at se forskel på, hvilke tjenester der er ulovlige, og hvilke der er lovlige. Det betyder, at vi alle kan komme til at tage fejl, og det skal der selvfølgelig være plads til.

Grænser for hvor uoplyst du må være, dumrian

Det er et grundlæggende princip i vores retssystem at skelne mellem om mennesker handler i ond eller god tro. Altså, om du godt ved, at en ulovlig side er ulovlig – eller om du ikke ved det.

Samtidigt er der grænser for, hvor uoplyst du kan tillade dig at være. Derfor forventer – eller rettere pålægger – vores retssystem også os borgere, at vi sætter os ind i de grundlæggende regler. Ligesom du forventer, at andre borgere gør det samme, så de ikke kommer til at negle dine ting i “god tro”.

Med andre ord: Du har ret til at tænke dig om. Så derfor, er du i tvivl om en tjeneste er lovlig eller ulovlig, så brug følgende 5 tommelfingerregler. Så fremstår du ikke helt som en knold.

Færdigheder

Indsendt den

7. februar 2017