Var du ved at besøge en ulovlig streaming-tjeneste?

Popcorn Time er ulovlig

Popcorn time er ulovlig

Den er god nok. Popcorn time er ulovlig. Og ulovlig streaming er – ulovligt.

Når du streamer fra en ulovlig tjeneste, så gør du noget ulovligt. For det er ikke kun streamingtjenesten, som stiller indholdet ulovligt til rådighed for brugerne. Det er også brugerne selv, der foretager sig noget ulovligt.

Spørgsmålet om, hvorvidt streaming er lovligt eller ej, afhænger fuldstændigt af, hvad du streamer.

Streaming er en måde at forbruge indhold, og kan anvendes af både lovlige og ulovlige indholdstjenester. Fx er Netflix en lovlig streaming-tjeneste, mens Popcorn Time er ulovlig.

Hvis du fx streamer en film, er det kun lovligt, hvis rettighedshaverne til filmen har givet tilladelse til det. Det er tilfældet med Netflix.

Popcorn Time, Youtube og Netflix

Hvis du udelukkende streamer reklamer eller andet indhold, fx folks egne videoer, som er lagt op på YouTube med deres samtykke, så kan du frit streame indholdet.

Men hvis indholdstjenesten, du streamer en film hos, ikke har en aftale med rettighedshaveren om at måtte videreformidle filmen, er det ulovligt. YouTube har indgået aftaler med musikbranchen om, at de må distribuere musikvideoer. En tommelfingerregel er, at du gerne må se musikvideoer på YouTube, men hvis der ligger hele spillefilm, er det som oftest uden aftale med filmrettighedshaverne, hvorfor du ikke må afspille dem.

Et eksempel på en ulovlig tjeneste er Popcorn Time. Popcorn Time betaler nemlig ikke rettighedshaverne for de film, du kan se via tjenesten.

Hertil kommer spørgsmålet, om det kun er tjenesten, der gør noget ulovligt, eller om du som bruger også foretager dig noget ulovligt ved at streame indhold, som er gjort tilgængeligt uden tilladelse fra rettighedshaveren.

Rent juridisk foretager både den ulovlige streaming-tjeneste og du som bruger, når du streamer indhold via en ulovlig tjeneste, en handling, der er ulovlig, fordi den er i strid med ophavsretsloven.

Du kan læse mere på Rettighedsalliancens hjemmeside om ulovlig streaming

Hvad sker der rent ophavsretligt, når man streamer musik og film?
Hvorfor er Popcorn Time ulovlig?

Færdigheder

Indsendt den

3. november 2016