Teknologien bag ulovlig download af film

Teknologien bag ulovlig download af film

Teknologier bag download af film

  • BitTorrent
  • Streaming
  • Cyberlocker

Ved du, hvordan det fungerer, når du downloader (leecher), deler (seeder) eller streamer på forskellige netværk?

Disse måder at dele og downloade på er ikke ulovlige i sig selv. Det er indholdet, som teknologierne distribuerer, som den for det meste er gal med. Og det skjulte, som du får med.

Populære teknologier til at dele indhold hedder BitTorrent, streaming og cyberlocker.

Download af film med BitTorrent

BitTorrent er en teknologi, hvor du som bruger kan downloade og dele fx film og musik ved hjælp af et særligt computerprogram. Det kaldes en BitTorrent-klient. Med en BitTorrent-klient på din computer kan du downloade små bidder (bits) af film- eller musikfiler fra andre internetbrugere, som også har programmet på deres computer.

Programmet downloader de enkelte bidder af fx en film fra forskellige brugere, der også har deres BitTorrent-klient åben og filmen liggende på deres computer. Når alle bidderne af en film er downloadet, samler programmet dem til den samlede film, som gemmes lokalt på din computer. Nu kan filmen ses på din computer – og deles videre til andre brugere.

Når en bruger downloader en fil fra en hjemmeside på internettet og åbner filen på sin computer med BitTorrent-klienten, bliver han eller hun altså i samme øjeblik forbundet til andre brugere på fildelingsnetværket.

Det er gennem BitTorrent-klienten, at brugerne mødes og fildelingen foregår. De fildelende brugere på BitTorrent-netværk kaldes for ’peers’, og derfor refererer man ofte til BitTorrent-netværk som peer-to-peer eller P2P-netværk eller bruger-til-bruger-netværk.

To typer brugere af download af film med BitTorrent

Når man taler om brugere af BitTorrent-netværk, skelner man mellem to forskellige typer brugere; en bruger som downloader fra andre, og en bruger som uploader og deler til andre.

En bruger, som downloader filer, kaldes for en ’leecher’ efter det engelske ord for igle. Altså en bruger, der ’suger’ filer fra de andre brugere. Omvendt kaldes en bruger, som uploader og gør filer tilgængelige for andre, for en ’seeder’. Altså en bruger, der ’sår’ filer, så andre brugere kan høste dem.

De fleste BitTorrent-klienter fungerer sådan, at aktive brugere automatisk er både leecher og seeder. De aktive brugere deler nemlig løbende det, som de selv er i gang med at downloade, med andre brugere. Når brugeren er færdig med at leeche (downloade), skal brugeren manuelt slå den fortsatte seeding fra, for ellers fortsætter han eller hun med at stille filen til rådighed for andre, selvom brugeren selv er færdig med at downloade.

BitTorrent
Figur: Sådan fungerer BitTorrent
Kilde: RettighedsAlliancen.dk

BitTorrent-teknologien er en effektiv form for fildeling, fordi den fordeler den netværksmæssige belastning ved at downloade filbidder enkeltvis fra forskellige aktive brugere fra forskellige steder. På den måde kan brugeren få en høj download- og dermed afspilningshastighed.

Streaming er en anden form for download af film

Streaming er både en teknologi og en måde til at forbruge fx musik og film. Når en film eller en sang streames, betyder det, at produktet forbruges – ses eller høres – samtidig med, at det bliver leveret til den computer, du streamer fra. Ordet streaming kommer af, at filmen eller sangen leveres i en fortløbende ’strøm’ til forbrugeren.

Et konkret eksempel på streaming kunne se sådan ud:

Streaming
Figur: Sådan bruges streaming
Kilde. RettighedsAlliancen.dk

En af fordelene ved streaming for forbrugeren er, i modsætning til at downloade, hvor du henter hele filen ned lokalt på din computer, at det netop ikke kræver lagringsplads på din computer. For når du streamer, opbevares kun dele af filmen i den tid, det tager at afspille den, men på intet tidpunkt ligger hele filmen på din computer.

Streaming kræver derfor en hurtig internetforbindelse. Hvis forbindelsen er for langsom, kan du som bruger opleve generende afbræk og hak i afspilningen af en film. Derfor er streaming også mest udbredt blandt brugere i regioner med hurtige internetforbindelser. Her er Danmark rigtig godt med, da de fleste danskere har hurtigt internet, hvilket også er en af årsagerne til, at streaming (både ulovligt og lovligt) i løbet af ganske få år er blevet meget populært hos danskerne.

Download af film via cyberlockers

En cyberlocker er en tjeneste på internettet, hvor du kan uploade og opbevare filer som fx tekstdokumenter, musik eller film. Tjenesten ’Dropbox’ er en af de mest velkendte cyberlockers. Cyberlockers kan bruges på fuld lovlig vis, fx til at dele egne fotos eller videoer, men er også en meget brugt teknologi til at distribuere indhold ulovligt.

Når fx en film er uploadet på en cyberlockers hjemmeside, får den sin egen unikke webadresse (URL), hvor den er gemt og kan downloades fra. Denne webadresse kan deles med andre, som så får mulighed for at downloade filmen til deres computer.

I ulovlige streaming-miljøer spredes disse webadresser som links på fora og netværk, der er særligt beregnet til netop at samle links og give brugere adgang til det indhold, de gemmer på. Sådanne typer fora og netværk betegnes ofte som link-sites. Disse fora og netværk opbevarer altså ikke selv indholdet, men linker til dén unikke webadresse hos cyberlockeren, hvor filen opbevares.

Cyberlocker
Figur: Sådan fungerer en Cyberlocker.
Kilde: RettighedsAlliancen.dk