Sådan ved du, at det er ulovlig streaming

Sådan ved du, at det er ulovlig streaming

Ulovlig streaming er en krænkelse af ophavsretten

Enhver skaber af et værk har ret til selv at bestemme, hvordan og hvor det kan benyttes. De har med andre ord ophavsretten til værket.

Sådan er det også, når der er tale om ulovlig streaming

Enhver, der skaber et værk, har ret til selv at bestemme, hvordan og hvor det kan benyttes. De har ophavsretten til værket.

Når en indholdstjeneste som Netflix vil udbyde en film, så skal de indgå en aftale med den, som har rettighederne til filmen om, at de må tilbyde filmen til deres kunder. Det kræver altså en tilladelse fra filmskaberen for, at man må stille filmen til rådighed på sin indholdstjeneste.

Som rettighedshaver har man ret til helt at nægte andres brug af det værk, man har skabt, ligesom man også har ret til at kræve betaling i modydelse for en tilladelse til, at andre kan benytte værket.

Spørgsmålet om, hvorvidt en indholdstjeneste på internettet er lovlig eller ej, handler altid om, om de har aftaler med dem, som ejer rettighederne til de produkter, som tjenesten tilbyder. Hvis indholdstjenesten ikke har en aftale med rettighedshaveren, er den som udgangspunkt ulovlig, og hvis du således streamer, er der tale om ulovlig streaming.

Når en rettighedshaver giver tilladelse til, at vedkommendes værk må være tilgængelig på en tjeneste – typisk mod betaling og gennem en nøje præciseret aftale om brugen, som både rettighedshaveren og tjenesten har underskrevet – er tjenesten lovlig.

Ulovlig streaming – tommelfingerregler

Følgende er tommelfingerregler, som du kan bruge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ved at foretage ulovlig streaming

  • Er filmene gratis, så skal alarmklokkerne ringe
  • Hvis det er film, som går i biografen, så skal du være på vagt, for så findes de typisk ikke online endnu
  • Hvis der er rigtig mange reklamer, bannerannoncer, pop-ups og den slags, så er det også en god indikator på, at sitet ikke ikke er lovligt
  • Hvis hjemmesiden tilbyder dig en såkaldt “VPN-forbindelse” til anonym streaming eller download, så er siden højst sandsynligt ulovlig
  • Hvis det er brugerne, der uploader indhold til hjemmesiden, så skal du også være på vagt

RettighedsAlliancen har samlet alle de lovlige film-sider på en fælles liste her.

God fornøjelse.