Ulovlig streaming er en krænkelse af ophavsretten

 

Enhver skaber af et værk har ret til selv at bestemme, hvordan og hvor det kan benyttes. De har med andre ord ophavsretten til værket.

Når en indholdstjeneste som Netflix vil udbyde en film, skal de indgå en aftale med den, som har rettighederne til filmen, om de må tilbyde filmen til deres kunder. Det kræver altså en tilladelse fra filmskaberen, om man må stille filmen til rådighed på sin indholdstjeneste.

Som rettighedshaver har man ret til at nægte andres brug af det værk, man har skabt, ligesom man også har ret til at kræve betaling for, at andre kan benytte værket.

Spørgsmålet om, hvorvidt en indholdstjeneste på internettet er lovlig eller ej, handler om, hvorvidt de har aftaler med dem, som ejer rettighederne til de produkter, tjenesten tilbyder. Hvis indholdstjenesten ikke har en aftale med rettighedshaveren, er den som udgangspunkt ulovlig, og når du streamer fra tjenesten, er det altså også ulovligt.

Når en rettighedshaver giver tilladelse til, at vedkommendes værk må være tilgængelig på en tjeneste – typisk mod betaling og gennem en nøje præciseret aftale om brugen, som både rettighedshaveren og tjenesten har underskrevet – er tjenesten lovlig.

Ulovlig streaming – tommelfingerregler

Følgende tommelfingerregler kan du bruge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ved at foretage ulovlig streaming:

 

  • Hvis det omhandler film, som går i biografen, skal du være på vagt, for så findes de typisk ikke online endnu.
  • Hvis der er mange reklamer, bannerannoncer og pop-ups, så er dette også en god indikator på, at sitet ikke er lovligt.
  • Hvis hjemmesiden tilbyder dig en såkaldt “VPN-forbindelse” til anonym streaming eller download, så er siden højst sandsynligt ulovlig.
  • Hvis det er brugerne, der uploader indhold til hjemmesiden, så skal du også være på vagt.
  • Hvis der er mange stavefejl i teksten og hjemmesidens navn lyder underlig, bør du undersøge, om siden faktisk er ulovlig.

Hvis du er kommet i tvivl om, hvorvidt en side er lovlig eller ej, kan du her tjekke om hjemmesiden er dømt ulovlig ved en dansk domstol.

Du kan også benytte filmfinder.dk, hvor du på tværs af tjenester kan søge på specifikke film, serier og skuespillere og finde ud af, hvor du kan se filmen henne.

God fornøjelse.